Site icon ramoncho

Vi har inte råd att låta Harvard ge vika

När Harvard vägrade lyda Trumpadministrationens påbud var det inte bara ett ögonblick av akademiskt mod – det var ett försvar för demokratins själva nervsystem. För även om vi inte alla kan studera på Harvard, har vi inte råd att se dess frihet kvävas. Akademisk självständighet är mer än en princip – det är en garant för det fria tänkandet, och därmed för själva demokratins överlevnad.

Akademisk självständighet under hot

När Harvard University i tydliga ordalag vägrade lyda order från Trumpadministrationen, var det inte bara ett ögonblick av civilkurage. Det var en signal till hela världen om vad som står på spel när en demokratisk grundbult – den akademiska friheten – utmanas av politisk makt. Denna händelse må ha utspelat sig i USA, men dess betydelse är universell.

Att försvara akademins autonomi är att försvara demokratin själv. Det handlar inte om vem som har makten, utan vad makten får göra med kunskapens fria vägar.

En historisk princip: Akademins oberoende

Universitetens självständighet har historiskt garanterat att kunskap får växa bortom maktens kontroll. I västerländsk tradition har detta varit en skyddsmekanism mot dogmer, censur och propaganda. Fritänkande och forskning – ibland obekväma, ibland radikala – har fått blomstra just för att de inte varit beroende av politisk gunst.

Men när regeringar – oavsett om de kallar sig demokratiska eller inte – börjar utöva påtryckningar mot vad som får sägas, forskas om eller läras ut, då börjar vi glida från demokrati mot auktoritärt styre. Den första domen faller inte i en rättegångssal, utan i ett tyst bibliotek när viss kunskap rensas bort.

Students, faculty and members of the Harvard University community rally, Thursday, April 17, 2025, in Cambridge, Mass. AP Photo

3. Hoten är globala – ansvaret är vårt

Vi kanske inte har råd att gå på Harvard, men vi har inte råd att låta Harvard – eller någon annan akademisk institution – ge efter för fascistiska påtryckningar. Det handlar inte om elitens privilegier, utan om det system av tankefrihet som tillhör oss alla. När vi förlorar akademisk självständighet, förlorar vi också förmågan att tänka kritiskt, att utmana makten, att förstå vår samtid och att föreställa oss framtider.

Det är värt att notera att hoten mot den akademiska friheten inte alltid kommer med stöveltramp – de kommer ibland genom administrativa dekret, budgetnedskärningar, krav på ”lojalitet” eller ideologisk renlärighet. Men resultatet blir detsamma: tystnadens imperium.

Demokratin börjar i tanken – och i tankens rum

En demokrati dör inte alltid med buller och bång. Ofta dör den i små steg, genom nedmonteringar av dess institutioner. Och bland dessa är de akademiska institutionerna de mest sårbara – just för att de är så fundamentala.

Det fria tänkandet är inte ett lyxproblem. Det är inte ett akademiskt överflöd. Det är själva nervsystemet i en fungerande demokrati. Det måste få vara obekvämt, mångstämmigt och ibland rebelliskt – annars är det inte fritt.

Vår lojalitet är med tankens frihet

När vi ser världens mest prestigefyllda universitet stå upp mot politiska påtryckningar, måste vi inte bara applådera – vi måste ta ställning. För den kamp de utkämpar är också vår.

Akademisk självständighet är inte en gåva från makten. Den är ett löfte från folket till sig självt – att vi vill leva i ett samhälle där ingen idé är förbjuden att tänka. Att ge upp det löftet är att ge upp det som gör oss fria.

Exit mobile version
Hoppa till verktygsfältet